Ellen S. Clark Memorial Hope Plaza

St. Louis, MO | 2010 | 2.2 acres

Fixed Plaza.jpg

On this busy urban medical campus, the plaza, offers respite to staff and patients – whether passing through, sitting quietly or viewing from above. Designed by Maya Lin in association with Michael Van Valkenburgh Associates, the plaza is organized around a serene “infinity pool” with a disappearing edge nearly 80 feet in diameter. A raised platform, 38 feet in diameter, provides visitors a vantage point to view the landscape.

Lighting is integrated into Maya Lin’s artwork and the design uses fiber-optic lights embedded in the platform to reflect the constellations in the night sky above. Landscape lighting is dark-sky friendly and carefully calibrated landscape lighting to ease the transition from the urban context to the meditative plaza. The design was awarded a Site Lighting Credit, which contributed to the project’s LEED certification.

 

CLIENT
BJC Institute of Health
Washington University School of Medicine

TEAM
Maya Lin, artist
Michael Van Valkenburgh Associates, landscape architect

Photography: Courtesy of Maya Lin Studio